Wilhelminastraat 16, 6812 CW Arnhem
026-669 0552
info@prisonexperience.nl

4/5 Mei 2018: Koepelgevangenis tijdens de tweede wereldoorlog special

4/5 Mei 2018: Koepelgevangenis tijdens de tweede wereldoorlog special

Tijdens de tweede wereld oorlog is er veel gebeurd in en rondom de koepel. In onze speciale special op 4/5 mei kunt u onze locatie bezoeken om hierover een tentoonstelling, intervieuws, verhalen en nog zichtbare schade te komen bekijken.

Één van de verhalen gaat over Twee Twentse verzetsmensen, Johannes ter Horst en Geert Schoonman, verkleed als Nederlandse politieagenten, die zich meldden met een pseudo-arrestant, Harry Saathof, bij de ingang van de gevangenis. Zij maakten de dienstdoende portier wijs dat ze hun arrestant in Nijmegen moesten afleveren, maar dat ze daar niet op tijd konden zijn. Vandaar hun vraag of ze hem niet voor één nacht in de Koepelgevangenis konden laten opsluiten. Argeloos opende de portier hierna de poort van de gevangenis, waarna hij in de lopen van drie pistolen keek. Zonder dat er een haan naar kraaide, werden vervolgens Frits Slomp (Frits de Zwerver) en de Twentse verzetsman Henk Kruithof uit hun cel gehaald, waarna het succesvolle bevrijdingscommando zich in twee auto’s naar een schuiladres in Oosterbeek begaf. Vandaar verspreidde de groep zich en werden de bevrijde gevangenen naar onderduikadressen gebracht. Beiden bleven ondergedoken tot het einde van de oorlog.

Heeft u meer informatie over deze tijd, documenten, foto’s of iets anders, meldt u zich dan bij ons via info@prisonexperience.nl

De ticketverkoop voor dit event zal starten in Februari 2018.